KeTuPaT SoTonG TeRenGGaNu sTyLe.....

Yuhuuu.... Ape khabar u allsss... Waaa... lamanya Ieda tak update blog...!!! Rinduuuu sangat kat u allsss... hahahhaaa..!! Drama sangatkannn... hahahaha...!! hokey2... tak nak mengarut lagi dah... Semalam anak sedara Ieda mintak Ieda buatkan "Ketupat Sotong a.k.a Sotong Sumbat" untuk budak-budak opis dia... Oleh yang demikiannnnn, Ieda nak share la dengan u all resipi Ketupat Sotong nie k... Nie resepi Terengganu la k... al maklum laaaa.. I kan anak Terengganu... lalallaaa...

Bahan- bahan :
Sotong 15 ekor
1/2 sudu kecil halba
Santan 250ml 2 kotak
1cm halia (dimayang)
1 biji bawang merah (dimayang)
15 batang cungkil gigi
2 pot beras pulut (dimasak siap-siap hokeyyy..)
Gula & Garam secukup rasa...


Cara-caranya :

Sejatkan  sotong yang telah siap dibasuh dan ingattt... buang kulit sotong yang warna purple tu yerk.. kalu tak buang, nanti warna kulit tu turun, kuahnya nanti jadi warna purple plak... tauuu.. 

Kemudian masukkan pulut kedalam sotong, jangan padat sangat sebab nanti sotong tu akan mengecut. Just anggar-anggar la k.. Kemudian tutop mulut sotong dengan pencungkil gigi supaya pulut tu tak terkeluar dari sotong waktu kita masak nanti.
macam nieeee.... tadaaaaa....siapppp..!!!


Hokey... lepas siap, kita masukkan dalam periuk yang nak digunakan tu... size periuknye... suka hati u all laaa... untuk step dalam periuk tu... lepas masukkan sotong tu, masukkan halba, bawang merah dan halia yang telah siap dimayang tu kat dalam periuk tu skali k (1)....
Lepas u alls susun sotong & taburkan bahan-bahan rencah tu.. U alls masukkan 2 kotak santan 250ml tu skali (2), untuk sukatan air.. U all ambik 1 kotak kosong santan yang korang tuangkan tadi tu... korang sukatkan air dalam tu and than tuangkan dalam periuk tu k... so nanti sotong u all akan timbul skittt jerk macam nie (3)... pastu siap-siap terus masukkan garam & gula secukup rasa... ^_^

( sotong tu timbul sikit sebb periuk besar Ieda pakai..hehehe..kalu korang pakai periuk kecik.. maybe tenggelam lerrrr...tapi sukatan air tu, 1 kotak kosong santan tu yerk...)

lepas siap semuaaa... U all hidupkan api yerk.. pastikan api perlahan... Untuk masak nie.. U all kena selalu kacau sebab tak nak bagi santan pecah.... Bila pecah habis laaa.. Tak sedapppp...

Bila santan mendidih je, U all terus angkat SOTONG sahaja dan asingkan dari kuah tu dulu.. Kalau tak nanti sotong tu pecah, tak cantik pulak kan... Asingkan dalam bekas dulu sementara nak pastikan santan tu betul-betul masak... lepas santan tu masak, rasa pun ok... Baru la masukkan balik sotong yang diasingkan tadi ke dalam periuk yang ada kuah tadi balik yerk...

So bila nak makan, u all cedok je la masuk dalam mangkuk.... pastu makannnnn..!!!! hahahahaa..!! Ketupat sotong a.k.a sotong sumbat nie sesuai dimakan bila-bila masalah untuk Ieda.. kikikikii... Hakikatnya ianya adalah hidangan minum petang... 

Yang dalam bekas tupperware nie sebagi contoh yerk... Sebab Ieda buat nie untuk anak sedara Ieda, dia nak buat makan-makan dekat pejabat dia tuuu... sebb tu letak dalam bekas tupperware.. Katanya budak-budak pejabat dia nak rasa ketupat sotong sebab tak pernah rasa ketupat sotong Terengganu... So Ieda masakkan kan laaa... I kan mak sedara yang baik... hahahahahaa...!!!!!!! Baik la sangatttttt... 

Apa-apa pun, semoga korang mencuba la yerk.... Tq baca entry nie.. 









Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Tinkerbell Red Glitter Wings